Vad är egentligen ett Snabblån, eller Microlån, och vad finns det för fördelar med denna låneform?

Först lite olika termer, Snabblån, Microlån eller SMS lån är i princip samma sak, dock fick den sista termen lite dåligt ryckte när dessa smålån först dök upp på marknaden. Branschen har som helhet blivit betydligt bättre jämfört med de första åren när SMS-lånen slog igenom, dock används numera orden Snabblån eller Microlån av de flesta aktörerna.

Titta även in på sidan om Privatlån, speciellt om du ska låna större belopp, många låneförmedlare inom den större Privatlånemarknaden erbjuder inte lån för mindre summor och vice versa.

Snabblån är:

Låga belopp 50kr – 20.000kr

Det som främst karakteriserar snabblån är att man kan ta lån på betydligt mindre summor än 5.000kr. En del snabblånsföretag erbjuder lån ända ner till 50kr. Även om den vanligaste summan är att de lånar ut mellan 500kr och 5.000kr så finns det alltså stora skillnader. Det finns till och företag som lånar ut upp till 20.000kr. Att låna så stor summa på ett snabblån är däremot något som inte rekommenderas. Detta då räntekostnaden kommer bli mycket hög och alternativet med privatlån är betydligt bättre.

Godkänner även om betalningsanmärkning finns

Gällande betalningsanmärkning är det en av de punkter som verkligen är annorlunda mot privatlån. Här är det nämligen mycket vanligt att betalningsanmärkningar accepteras. För den som har betalningsanmärkningar och inte får ett privatlån kan alltså snabblån vara ett alternativ.

Snabb utbetalning

Generellt sker granskning av låneansökan mycket snabbt (inom några minuter) och pengarna kan betalas ut samma dag.

Kort återbetalningstid

Amorteringstiden på snabblån varierar mellan olika kreditgivare men det är mycket vanligt att det är mellan 1-3 månader. Detta ska jämföras med privatlån där den kortaste amorteringstiden är 1 år.

Hög ränta

I jämförelse med privatlån har snabblån en mycket hög ränta. Detta framförallt om den effektiva räntan jämförs. Den effektiva räntan är helt enkelt hur mycket låntagaren skulle betalat om lånet var upplagt på ett år. Men då snabblån ska betalas tillbaka på någon månad blir det något felaktigt att jämföra just den effektiva räntan. Man bör istället jämföra den totala kostnaden som lånet medför.

Räntefria lån

Flera företag som erbjuder snabblån har erbjudanden om räntefria lån. Det vanligaste är då att detta enbart gäller nya kunder men vissa företag har detta som ett stående erbjudande. Detta betyder alltså att det är fullt möjligt att låna upp till 10.000kr utan att betala en krona i varken ränta eller avgift för detta. Men det krävs då att man hinner betala tillbaka lånet inom den tid som är räntefri.

När kan Snabblån prioriteras?

När det finns behov av snabba pengar

Snabblån kan betalas ut samma dag som ansökningen skickas in. För den som inte har möjlighet att vänta till dagen efter är alltså detta ett sätt att få ett mindre lån mycket snabbt.

När lånet är på en liten summa

Snabblån ska främst tas på mycket små summor (upp till några tusenlappar). Är det större belopp bör snabblån prioriteras.

När räntefria lån kan utnyttjas

För den som lånar en mindre summa och är säker på att betala tillbaka detta inom amorteringstiden kan snabblån vara ett bra alternativ. I alla fall om erbjudandet gällande räntefritt lån går att utnyttja.

Om låntagaren har sämre förutsättningar (ex. betalningsanmärkningar)

Då kraven på låntagaren vid snabblån är betydligt lägre än vid privatlån kan snabblån vara ett alternativ för den som inte blir beviljad privatlån. Det vanliga är att en betalningsanmärkning ligger kvar i tre år och under den tiden kan ju den personliga ekonomin förbättras avsevärt.

En person med bra ekonomi, men med betalningsanmärkning, kan välja snabblån som ett alternativ till ett mindre privatlån. Om personen däremot har andra lån och en pressad ekonomi rekommenderas inte snabblån då risken är att den personliga ekonomin försämras ytterligare. Att ta snabblån för att betala andra snabblån är absolut inte att rekommendera!