Ett flertal snabblåneföretag erbjuder kostnads- och räntefritt lån. Det betyder helt enkelt att man kan låna pengar helt gratis. Detta är något som enbart hittas inom snabblån och något som därmed inte förekommer på större belopp (privatlån).

Fördelen är att låntagaren kan låna någon tusenlapp under en månad (vanligaste låneperioden) utan att detta kostar något.

Varför erbjuds räntefritt lån?

Räntefritt lån erbjuds i regel enbart till nya kunder. Det betyder att de som aldrig lånat hos låneföretaget får ”prova på” deras låneverksamhet helt gratis första gången man tecknar ett lån hos dem.

Det blir därmed ett sätt att marknadsföra sin tjänst och få nya kunder att låna pengar hos just dem. Låneföretaget förlorar visserligen kortsiktigt ekonomiskt på att erbjuda ett räntefritt lån men samtidigt får de chansen att visa upp sin verksamhet och i längden hoppas de på att många kunder sedan återkommer när ett ytterligare lån behövs.

Med vissa begränsningar

Alla företag som erbjuder räntefritt lån har vissa begränsningar gällande vad som gäller dessa lån.

  • Nya låntagare

Det är vanligtvis enbart nya låntagare som får detta erbjudande. Däremot är utbudet så stort av företag som erbjuder räntefria lån att lån kan tecknas på ett 10-tal företag för den som enbart vill låna utan ränta och avgifter.

  • Begränsat belopp

Även om låneföretaget erbjuder lån upp till ex. 20.000kr så finns en tydlig begränsning på hur mycket man får låna räntefritt. Vivus erbjuder exempelvis räntefritt lån på 6.000kr medan ViaConto erbjuder 500kr.

  • Begränsad tid

Ett räntefritt lån ska alltid betalas inom en relativt kort tid. Det överlägset vanligaste är att lånesumman ska vara återbetald inom en månad. Men det förekommer även exempelvis 10 eller 15 dagar.

Tänk på att:

  • Räntefritt är inte alltid gratis

Det finns några låneföretag som marknadsför räntefritt lån men där det istället tillkommer kostnader för lånet. Det är räntefritt – men inte kostnadsfritt. Ett exempel är Monetti som erbjuder räntefritt lån upp till 1.000kr i en månad. Men när detta tecknas måste en uppläggningsavgift betalas på 395kr vilket gör att det totalt kostar 395kr för lånet den månaden.

Det bästa sättet att undvika detta är att se på den effektiva räntan. Om den effektiva räntan presenteras till 0% är det varken ränta eller avgifter på lånet.