För den som vill låna pengar utan säkerhet finns två alternativ – Privatlån (även kallat Blancolån) eller Snabblån. De bägge låneformerna har bägge fördelar och nackdelar och man bör vara väl insatt i detta för att lättast hitta det lån som passar bäst utifrån de personliga förutsättningarna man har. Här presenteras Privatlån – vad är det och dess fördelar.

Privatlån är:

Låna 5.000kr – 500.000kr

Det är något olika mellan de olika kreditgivarna gällande vilket spann som privatlån ges. Den lägsta nivån ligger vanligtvis på mellan 5.000kr och 20.000k medan den övre gränsen vanligast är 350.000kr – 400.000kr, några få har sin övre gräns på 500.000kr.

Ingen betalningsanmärkning (oftast)

Det är ytterst få kreditgivare som godkänner att låntagaren får ha en betalningsanmärkning. Detta eftersom det är så stora belopp som lånas ut. Det finns däremot undantag, även om det innebär betydligt högre ränta för låntagaren.

Hårdare krav än Snabblån

Utöver kravet på att inte betalningsanmärkning får finnas är det generellt större krav på låntagaren vid ett privatlån än vid ett snabblån. Det kan exempelvis gälla storlek på inkomst samt hur många andra lån som låntagaren får ha.

Lång återbetalningstid

Med möjlighet att lägga upp ett privatlån på allt mellan 1 och 15 år är flexibilitet stor gällande amorteringstid på privatlån. Däremot ska man komma ihåg att låntagaren alltid har möjligheten att betala tillbaka ett lån i förtid, detta kostar inget extra (inte att jämföra med Bolån där det ofta kostar extra om man vill betala av lånet i förtid). Det betyder att kan vara fördelaktigt att lägga upp ett lån på relativt lång tid för att sedan betala mer på lånet de månader man har den möjligheten.

När kan Privatlån prioriteras?

Det finns framförallt två faktorer som avgör om ett privatlån ska prioriteras eller inte.

Vid större summa och längre amorteringstid

Det första är summan. Så länge som summan på lånet är över 5.000kr finns det flera aktörer på den svenska marknaden som erbjuder privatlån, en del kreditgivare har satt lägsta belopp för privatlån på 10.000kr eller tom 20.000kr. Detta då till individuell ränta men som nästan alltid är lägre än räntan på snabblån. Fördelen är även att man kan lägga upp lånet på ett år eller mer och därmed betala av det mer flexibelt.

De som vill låna en mindre summa kan i vissa fall ändå välja privatlån. Den som enbart behöver låna 4.000kr kan exempelvis ansöka om ett privatlån på 10.000kr. När pengarna betalas ut kan låntagaren direkt betala av lånet med 6.000kr och därmed enbart ha ett lån kvar på 4.000kr. Detta till en låg ränta och lång amorteringstid.

Om pengarna däremot behöver betalas ut mycket fort eller om det är en låg summa ska lånas och pengarna kommer att betalas tillbaka inom en månad kan snabblån vara ett bättre alternativ. Detta eftersom det finns lån i denna kategori som är helt ränte- och avgiftsfria.

När de personliga förutsättningarna tillåter

Den andra faktorn är den personliga ekonomin. De som inte har några betalningsanmärkningar kan med fördel jämföra de olika privatlån som finns på marknaden. Genom detta kan ett lån hittas som passar gällande belopp, låg ränta och önskad amorteringstid.

För att samla småkrediter

Ett sätt att sänka sina lånekostnader är att samla flera små lån i ett större. Detta gör att man kan få en betydligt bättre ränta. Att teckna ett privatlån för att exempelvis betala av skulder på kreditkort och snabblån kan därför vara ett bra sätt att förbättra sin ekonomi avsevärt.