Att handla med kreditkort har en rad fördelar. Inte minst handlar det om att få en bra överblick över sina kostnader samtidigt som man kan välja att betala tillbaka i den takt som den personliga ekonomin tillåter. De allra flesta kreditkort har exempelvis 1-2 månader räntefri återbetalningstid vilket gör att man kan skjuta på betalningen om så behövs. Men vad ska en person som vill jämföra kreditkort tänka på? Genom att se på kortens fördelar och nackdelar finns tusenlappar att spara årligen.

Räntefria dagar

De flesta kreditkort har räntefria dagar. Det betyder att man inte behöver betala hela skulden på en och samma gång. Väljer man att skjuta upp betalningen en viss tid kan detta ske utan att någon ränta behöver betalas. Det vanligaste är 1-2 månader räntefritt.

Den stora fördelen med räntefria dagar är att man inte behöver sätta sig i en ekonomisk situation som kräver att man behöver ta lån. Då är det bättre att utnyttja krediten på kortet. Betalas den sedan tillbaka i tid har man ”tagit lån” utan ränta.

Årsavgift

Årsavgiften varierar kraftigt. Den som vill ha ett gratis kreditkort kan få detta och den som hellre betalar ca 6.000kr (och därmed får en mängd rabatter och fördelar) kan välja den vägen. En kostnad på ca 25kr per månad är däremot det vanligaste. Bland de billigaste är Re:member Flex som inte kostar en krona per år, även Norwegian är helt utan årsavgifter.

Kredit

För de som handlar för stora summor är det viktigt att jämföra kreditgränsen på kreditkorten. Denna skiljer sig både gällande hur mycket kredit som korten har uppåt men även vilken lägsta gräns man själv kan sätta. En av de med hög kreditnivå är Marginalen Gold som har kreditgränsen på 200.000kr. Det finns även de bolag som enbart sätter gränsen individuellt beroende på individens ekonomi. Bland dessa finns bland annat Bank Norwegian och American Express.

Tänk på

Hur länge du har kredit kontra hur mycket du använder kortet, speciellt om man använder det som bensin eller matkort brukar det vara regelbunden användning och då måste krediten vara högre. Exempel: du handlar för 8-10.000kr per kalendermånad och ska då (oftast) betala 15-30 dagar efter, då måste du även under den tiden ha ett kreditutrymme för att kunna handla. Krediten bör vara minst det dubbla om man ska använda det för regelbundna månadsinköp.

Återbäring

Genom att välja ett kreditkort med återbäring är det lätt att få mer återbäring än vad kortet kostar. Med andra ord blir de en lönsam investering. Det man i första hand ska tänka på är vad man konsumerar mest och försöka hitta ett kreditkort som ger hög återbäring på detta.