Ett snabblån är ett lån på låg summa som ska betalas tillbaka inom en kort period. Det kan exempelvis vara att lånet är på 5.000kr och att det ska vara återbetalt inom en eller två månader. Nu skiljer det sig rejält mellan långivarna gällande hur stora belopp de erbjuder och hur lång tid som pengarna får lånas men en sak har de gemensamt – Pengarna ska betalas inom en fastsatt amorteringstid.

Men en tydlig trend visar nu att snabblåneföretagen prioriterar snabbkrediter istället för snabblån. Det som skiljer är att snabbkrediter är uppbyggda som en kontokredit. Det skapar en mer flexibel lösning som kan vara billigare för låntagarna och lönsammare för snabblåneföretagen. Allt beror på hur krediten hanteras.

En person som ansöker om en kontokredit får den summa man ansökt om insatt på ett konto hos denna kreditgivare. Detta konto nås sedan via att man loggar in via ”Mina sidor”. Att ansöka och få en kredit kostar ingen. Så länge som pengarna även enbart sitter kvar på klientkontot kostar det heller inget. Från Mina Sidor kan man sedan välja att ta ut hela eller delar av krediten till sitt bankkonto. Utbetalningen tar mellan 1 timme till en 1 bankdag och från och med att uttag genomförs påförs det ränta på beloppet som lånas.

Detta skapar ett mer flexibelt sätt att ta en kredit. Man kan ansöka om 10.000 men bara utnyttja 2.000kr som man då betalar ränta för. Men om behovet ökar finns redan en kredit beviljad så resterande tusenlappar kan tas ut.

Något fast återbetalningstid finns inte. Här sker återbetalning i likhet med ett kreditkort. Man betalar en minsta summa per månad men kan där välja om man vill betala mer. För varje dag man utnyttjar krediten betalas ränta.

Räntan är vanligtvis betydligt lägre än på snabblån. Ett exempel kan nämnas från Credway som erbjuder en ränta på ca 2,5% per dag. Den som tar en kredit på 5.000kr och utnyttjar hela krediten kommer att betala 121kr i ränta per månad. Detta kan jämföras med snabblåneföretag som ofta ligger på en kostnad på närmare 500-800kr för detta lån.

Varför kan då kreditbolagen erbjuda så mycket lägre ränta på kreditkonton mot snabblånen?

Den stora orsaken är att låntagaren kommer att utnyttja krediten vid flera tillfällen och att den sammanlagda ränteintäkten blir större i längden. Så fort du betalat tillbaka en kredit kan du utnyttja den igen. Därmed behöver inte ett nytt lån ansökas. Krediten finns hela tiden och ”lockar” låntagaren att låna pengar. Detta då i total motsats mot ett lån som helt försvinner när det är återbetalt.

Kontokrediter allt vanligare bland snabblåneföretagen